Billed Tryllerier

Lidt om billeder

Før og Nu Billeder (klik for stor udgave)

   
   

Papirbilleder

 

Når billederne i familiealbummet har fået lidt patina har det jo sin charme, men man kan også restaurere de gamle skud med lidt tålmodighed, en god scanner og et fotoredigeringsprogram. Billederne er bearbejdet i Adobe Photoshop CS5, men andre programmer er også en mulighed.

Som udgangspunkt er det en god ide at overveje hvilket slutresultat man ønsker, skal farverne blot friskes op, skal der rettes på ridser og andet grums, for efter min mening kan man også gå for langt så det ser kunstigt ud. Billederne har den alder de nu engang har, og det tidstypiske aspekt er nu engang en del af charmen.

Dias
Min families dias samling fik jeg i første omgang scannet ind ved hjælp af en forholdsvis billig scanner, men fordelen ved den var at den var beregnet til scanning. Efter følgende har jeg så fået adgang til en professionel scanner som ligger i ca. kr. 8000 hvilket er en del at ofre, men mindre kan også gøre. Som udgangspunkt er det en god ide at scanne det ind i en høj opløsning og ellers lave lidt planlægning inden man går i gang - det kan betale sig.

Photoshop er det professionelle værktøj med en masse funktioner, men Elements kan klart være med. Et eksempel er at med "Open as" funktionen kan man behandle et jpg som raw format - og det er muligt i begge programmer. Endvidere er der "Enhance" i Elements som virker fortrinneligt. Photoshop kan downloades i en prøveversion fra Adobe hvis det kunne have interesse.

Jeg bruger det man kalder en decideret filmscanner, en Epson v750 pro. Der findes flere modeller af dem på markedet, i forskellige generationer, men fælles for dem alle er, at de til enhver tid er vores flatbedskannere overlegne. Så min anbefaling vil altid være en egentlig filmskanner, da det også er muligt at scanne flere dias på én gang, her er det 12. Men prisen afgør det nok, afhængigt af behov.

Der findes massevis af programmer, der tilbyder at billedbehandle dine fotos online. De fleste gør et hæderligt stykke arbejde, men de er sjældent særligt avancerede.

De følgende billeder er scannet ind fra farvedias, samt papirbilleder og er 40-50 år gamle. Jeg har benyttet en del af funktionaliteten i Photoshop til rette farve, tone, kontrast, hvidpunkt og balance. Tillige har jeg rettet streger og pletter med primært "spot healing" og "clone stamp". Der er også gjort brug af "high pass", "soft light" og "noise reduction" filtre mv.

 

   
Dias 1964      
   
Dias 1963      

Dias 1972
 
Klik på billedet for at se det i stor udgave
 
 
Klik på billedet for at se det i stor udgave
 
Papirfoto. Original 30x30 mm - 1960      
Papirfoto fra 50'erne Papirfoto fra 50'erne Papirfoto fra 70'erne
Papirfoto fra 1977 Papirfoto fra 1980 Papirfoto fra 1980
     
     

 

Klik på billedet for at se det i stor udgave  


Papirfoto's fra 1963-64


Papirfoto fra 1981 og 1985

En vigtig pointe er at resultatet afspejler originalmaterialet - Her er illustreret forskellen mellem et kompakt og et spejlrefleks kamera:

Nikon D40
Canon ixus 130

En funktion, der er spændende i Photoshop er Panorama billeder, hvor man sætter flere sammen

Du kan se flere eksempler ved at klikke på billedet

 

 

     
     

 

       

Forfs

ubik.dk 2019 - nrj@ubik.dk